Sublimasyon Baskı
Sublime yada Sublimasyon baskı, bir termal transfer baskı tekniğidir. Görüntü, resim,logo tasarım gibi görsel unsurların çeşitli malzemelerin üzerine aktarılarak basılmasını amaçlar. Yaygın kullanımı, bir kağıt üzerine ters (mirror) basılmış görüntüyü nesnenin (metal, kumaş gibi) ısı ve basınç yardımıyla transfer etmektir.
Yazıcılar ve bazı fotoğraf yazıcıları da ribbon kullanarak bu teknikten faydalanır. (süblimleşme katı halden direkt gaz haline geçmeyi ifade eder). Sublimasyon baskı bilgi sahibi olunca kolay, bilmiyorsanız sizi yaptığınız işten soğutacak kadar zor bir işlem dizisidir.
Şanslısınız ki bu yazıyı okuyunca işinizi profosyonel baskı merkezlerinin yaptığı işler kalitesinde yapabilecek kadar bilgiye sahip olacaksınız.
Son derece kaliteli ve kullanışlı bir baskı tekniğidir. Birçok kişiye özel ürün ve hediyelik malzeme süblimasyon baskı yöntemi ile oluşturulur. Diğer ürünlere göre farklı ise mürekkep kumaşın dokusuna işler ve kabartma olmaz, Yıkamadan etkilenmez.
Ancak baskı kumaşları polyester kumaş olmak durumundadır. Pamuklu kumaşlarda polyester maddesi olmayacağı için mürekkep kumaşın içine nüfus etmez.Tüm bunlara ek olarak kumaşa ve t-shirt üzerine de baskı yapılır.
Cam, metal, seramik, ahşap, taş, plastik materyallerden üretilmiş kupa bardak, plaket levhası, madalyon kolye, yaka kartı, puzzle çeşitleri, bardak altlığı, fayans çeşitleri, anahtarlık gibi ürünleri örnek gösterebiliriz.Bu ürünlerde de aynı baskı tekniği uygulanır.
Sublime baskıda Boya polyester elyafın moleküllerine yapışıp sabitlendiğinden sabitlendikten sonra reaksiyon göstermediğinden kimyasal salınım yapmazlar, Nanoteknolojik kumaşlarla daha kullanılır hale geldi.
Nanoteknolojik kumaşlar insan tenine tamamı temas halinde olmayan veya nefes alabilen polyester özel dokuma veya örme kumaşlardır.Bu yüzden bütün sporcular polyester dispers veya sublimasyon baskıyı tercih ediyorlar.
Dijital baskı maliyetleri ithal baskılı kağıtlara göre daha yüksektir. Özellikle Çin den getirilen kağıtlar pazarımızda haksız rekabet oluşturuyor.
Devletimiz baskılı kumaşlardaki uyguladığı telafi edici vergiyi ithal baskılı kağıtlarda uygulanmasın da sektörün gelişmesi açısından yararlı görüyoruz.