Ambalaj Nedir ?
Ambalajın fonksiyonları açısından birkaç tanımı şöyle yapılmıştır; Ambalaj; malların iyi şekilde muhafaza edilmeleri ve taşınabilmeleri için konuldukları kap ve zarflardır.Ambalajlama, bir malın son tüketiciye bozulmaksızın ve en az maliyetle ulaştırılmasını sağlayan bir araçtır.Ambalaj, bir satış yerinde reklam aracıdır.Tüketicinin ilgisini çeker ve kapsadığı mala ilişkin nesnel ve duygusal bilgilenmeyi sağlar. Tüketicinin bir malı evinde her kullanışında, onunla ilgili İmaj ve tutumları güçlendirme işlevini yerine getirir.Ambalaj görsel yolla yapılan bir satış görüşmesidir.Ambalaj içine konan ürünün anlamını taşıyan bir araçtır.Kısacası ambalaj “sessiz bir iletişim aracı”dır.
Ambalaj çeşitleri;
Satış Ambalajı ( Birincil): Herhangi bir ürünü tüketiciye veya nihai kullanıcıya ulaştırmak amacıyla satış noktasında sunulan, bir satış birimi olarak tanımlanan ve ürünle birlikte satın alınan ambalaj.
Dış Ambalaj (İkincil):
Birden fazla sayıda satış ambalajını bir arada tutacak şekilde tasarlanmış, üründen ayrıldığında ürünün herhangi bir özelliğinin değişmesine neden olmayan ambalaj.
Nakliye Ambalajı (Üçüncül) :
Satış veya dış ambalajın taşıma ve depolama işlemleri sırasında zarar görmesini önlemek; ürünün üreticiden satıcıya nakliyesi sırasında taşımayı kolaylaştırmak ve depolama işlemlerini sağlamak amacıyla kullanılan ambalaj (karayolu, demiryolu, deniz yolu ve hava yolunda kullanılan konteynırları kapsamaz).
Ambalajın Yararları;
Ürünlerin bir arada tutulmalarını sağlayarak, taşıma, depolama, dağıtım, tanıtım ve pazarlama işlemlerini kolaylaştıran, metal, kâğıt, karton, cam, plastik v.b. malzemelerden yapılmış ürünlerdir. Kısaca ambalaj, içindeki ürünün koruyucusudur.Ürünü, çarpma, ıslanma, zedelenme gibi fiziksel etkilerden korur.Ambalaj ürünün tüketiciye en ekonomik yolla ulaşmasını sağlar, depolama kolaylığı yaratır. Önemli bir görevi de taşıdığı bilgilerle tüketiciye seçim ve kullanım kolaylığı sağlamasıdır.
Ambalaj Özellikleri;
Ürünü Korur! Ekonomi demektir.
Ürünün Bozulmasını Engeller! Koruyucu Tedbirdir.
Masrafları Azaltır!Tüketicilere Kolaylık Sağlar
Bilgi verir! Ürünün Kurcalanmasını Önler
Hijyen sağlar!Hayatı Kolaylaştırır.